Marmor er en hård kalkstensart, der egner sig særdeles godt til forarbejdning. Marmor har igennem århundreder været meget anvendt som bygnings-sten og til fremstilling af skulturer og diverse brugsgenstande. Marmor er let at bryde og findes i rigelige mængder, og den er både stærk og holdbar.
Stilleben

Marmor, sten, glas og porcelæn.

Fine marmor-æggebægre

Æggebægre i marmor

Udsolgt

Marmor er en bjergart, der overvejende består af calcit, samt andre mineraler betinget af bl.a. regionale forhold.

Ordet 'marmor' kommer fra latin via det græske 'marmaros', som betyder 'klippeblok'. Senere er ordets betydning nok blevet påvirket af 'marmairein', der betyder 'at funkle' eller 'at blinke*, og det passer jo meget godt på marmor.

Den bedst kendte marmor er fra Grækenland og Italien, selvom der findes marmor overalt i verden. Frankrig har fx omkring 250 forskellige slags marmor, og Belgien er kendt for en særlig hård type sort marmor. I Skandina-vien er der marmor i Midtsverige og i Norge, som i 1700-tallet leverede marmorblokke til Fredenskirken/Marmorkirken i Køben-havn. Italien er i dag verdens vigtigste marmorproducent.

Den hvide marmor består overvejende af calcit. Det er tilstedeværelsen af andre mineraler og grundstoffer i forskellige mængder, der giver farvevariationer og struktur.

Marmor kan poleres op, så det får et smukt spil og en glansfuld overflade.

Webshop fra e-hjemmeside.dk