VERECO

VERECO er en fransk glasproducent, der produceret en form for hærdet glas, der gør glasset modstandsdygtigt overfor høje temperaturer.
Der blev produceret meget flot, farvet glas fra Vereco i 1960'erne og 1970'erne. Siden blev firmaet overtaget af Duralex, men producerer tilsyneladende igen under eget navn.

SIDSE WERNER

SIDSE WERNER (1931-1989): Sidse Werner var uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole på Afdelingen for Industrielt Design. Efter sin uddannelse arbejdede hun nogle år som assistent på Nanna Ditzels tegnestue, og efter et ophold i USA etablerede hun sin egen tegnestue i 1970.

Hun har designet møbler, tekstiler, lamper og glas, og hendes værker har været udstillet verden over.

I dag er Sidse Werner måske mest kendt for sit samarbejde med Fyens Glasværk og Holmegaard, hvor hun bl.a. med inspiration har skabt mange smukke glasdesigns. Sidse Werner mente, at glasset altid ville bestå trods alverdens kunstprodukter, fordi vi altid vil have brug for skønhed. ”De ting, der omgiver os afspejler vores livsholdning, bedre med én god ting end ti halvdårlige”, sagde hun.

WEST GERMANY

West Germany er i virkeligheden en fællesbetegnelse, der dækker over en lang af tyske keramikproducenter: Bay, Carstens, Scheurich og mange andre. Fælles for disse er, at de fra 1950'erne til 1970'erne masseproducerede keramik, der var til at betale for almindelige mennesker. Interessen for især vaser fra West Germany er dukket op igen, men da der er produceret rigtigt mange af dem, er de til at købe for en fornuftig pris. Vil du læse mere om interessen for W. Germany, kan vi anbefale disse 2 sider: PotsAndPots og Tusen Vaser.

BJØRN WIINBLAD

BJØRN WIINBLAD var en dansk kunstner, keramiker, illustrator mv., der er kendt for hele verden for sin frodige, dekorative og ofte glade stil.

Hans værker er bl.a. udstillet på Museum of Modern Art i New York og på Victoria and Albert Museum i London.

Wiinblad er uddannet fra kunstakademiet og blev i 1946 ansat på Nymølle Fajancefabrik, som han senere købte. I 1956 blev han ansat på Rosenthal, og i 1977 købte han Knabstrup, som han fusionerede med Nymølle. 

Bjørn Wiinblads ledemotiv siges at have været ’Giv mennesker glæde’. Det afspejles tydeligt i hans ofte luksuriøse og overdådige stil, med mange farver, en tæt dekoration med blomster, småfugle, krimskrams og buttede figurer. 

De fleste af os kan huske Bjørn Wiinblad fra vores barndom, ikke mindst hans måneds- og årstidsplatter og hans skønne Tivoliplakater. Mange af hans design var lette at masseproducere, men der er også mange unika-værker, for Wiinblad var en produktiv mand.

De klassiske sorte måneds-platter af Bjørn Wiinblad har tidligere hængt i mange hjem, og nu har de fået en renæssance. Vil man ikke have dem hængende som platter, kan de bruges som smørebrætter, og det ser fint ud at binde en lædersnor i hullet.

De røde månedsplatter af Bjørn Wiinblad har ikke været så populære som de sorte, men de er ved at blive det. Om ikke andet er det fint at have en fra december eller januar, som man kan tage frem ved juletid.

TAPIO WIRKKALA

TAPIO WIRKKALA (1915-1985) var en af Finland ypperste designere og er internationalt anerkendt for designs inden for både træ, glas, stentøj og metal. Nogle af hans kendste værker er fadet 'Blad', vasen 'Kantarel' og glas-serien 'Ultima Thule'. Til sidstnævnte tog det over 1.000 timer at udvikle glaspustningsteknikken. Wirkkala var ofte inspireret af former fra naturen, og du kan se flere af hans smukke designs her

Du kan læse mere om Tapio Wirkkala her.

Tapio Wirkkala var inspireret af den smeltende is i Lapland, da han i 1960'erne begyndte at designe Ultima Thule. Overfladen har han udviklet ved at udskære den i træ, og der er brugt tusindvis af timer på at perfektionere den glaspusteteknik, der skulle anvendes, bl.a. fordi mønstret gradvis ændrer sig, når det varme glas brænder sig ind i træformen.

Genbrugslopper har pt ikke noget på lager af Tapio Wirkkala.

WÜRTZ

WÜRTZ. Bag navnet Würtz gemmer sig både Aage og Kasper Wûrtz, som er far og søn. Den anerkendte keramiker Aage Würtz havde op igennem 1980'erne et firma med 25 ansatte, men med tiden blev produktionen trappet ned. Sønnen Kasper Würtz er oplært af sin far, og han genetablerede virksomheden i 2010 under navnet K. H. Würtz. 
Med genetableringen tog firmaet for alvor fart, for Noma købte en masse keramik til restauranten, og mange andre fulgte hurtigt efter, bl.a. Geranium og Falsled Kro. 

Aage Würtz arbejder stadig i virksomheden, og både far og søn har en håndværksmæssig stolthed, som de værner om. "Vi vil i al beskedenhed lave verdens bedste keramik", siger de, og der er ingen tvivl om, at hvis man vil have keramik af høj kvalitet, går man ikke forgæves til Würtz. Her kan du se Würtz-firmaets egen hjemmeside »

 

Webshop fra e-hjemmeside.dk